10 млн. долара загубила България от сметката за новите F-16. Молим

...
10 млн. долара загубила България от сметката за новите F-16. Молим
Коментари Харесай

Армията ни поиска HIMARS, мислят как да плащат без одобрение от парламента

10 млн. $ изгубила България от сметката за новите F-16. Молим Съединени американски щати да ни чакат до 15 декември по офертата за вторите
Стоянов питал за изтребители на лизинг, докато МиГ-овете чакат ремонт в Полша

Американски ракетни установки HIMARS и натовски 155-милиметрови гаубици, които в последните два месеца обръщат хода на войната на Украйна против Русия, да бъдат контрактувани и за нашата войска. Това е изискал началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, стана ясно в сряда при представянето на екипа на служебния министър на защитата Димитър Стоянов.

Министърът възнамерява и още веднъж да задвижи плана за пазаруване на 150 бронирани машини за пехотата.

Военните обмислят и да се отърват от контрола на политиците върху пазаруването на оръжие. Стоянов ще приготви законови промени, с които министърът да може самичък да утвърждава заплащанията по плановете за рационализация на армията, без да чака позволение от Министерския съвет за покупко-продажби над 50 млн. лева и от Народното събрание за тези над 100 млн. лева Това ограничаване се вкара през 2010 година за да обезпечи надзор върху скъпите военни покупко-продажби.

Парите за военни покупко-продажби, които не бъдат усвоени, пък да не се връщат в бюджета, а да отиват в специфичен фонд за превъоръжаване, възнамерява още Стоянов. Той щял да упорства още през 2023 година за защита да бъдат отделени 2% от Брутният вътрешен продукт. Засега това се планува да стане през 2024 година

Приоритетни в идващите месеци за министерството ще са точно плановете за бронираните машини и за изтребителите F-16, съобщи още служебният министър. Процедурата за нова техника за пехотата бе блокирана в края на кабинета “Борисов 3 ”. Тогава се оказа, че двете подадени предложения - на финландската компания Patria и на мултинационалната General Dynamics, надвишават тавана на плана от 1,5 милиарда лв.. Тогавашният министър Красимир Каракачанов планираше поръчката да бъде предоставена инхаус през държавния холдинг ТЕРЕМ, а той да си избере сътрудници за производството.

Министерството евентуално ще разгласи нов конкурс за бронираните машини, стана ясно от изявлението на Стоянов. Заради повишаването на суровините бюджетът обаче ще би трябвало да се завиши доста или българските условия да паднат. Затова и съгласно него може да се търсят други разновидности за понижаване на цената, като да вземем за пример заложените параметри за произвеждането им в България.

Поръчката на дронове за сухопътните войски към този момент е в ход, изясни пък адмирал Евтимов. През идващите седмици следва сключване на контракти за закупуване на въоръжение за потребностите на двата модулни патрулни кораба, които сега се строят. Първият ще бъде подписан доникъде на август, а вторият - доникъде на септември. Стоянов не разгласи детайлности, само че предишното държавно управление към този момент утвърди покупката на противокорабни ракети RBS-15 и зенитни MICA.

10 млн. $ от лихви е изгубила България около покупката на първите 8 изтребителя F-16. Причината за това е, че 2,2 милиарда лева, които страната ни постави в поверителен фонд за придобиването им, не са били трансферирани в сметка във Федералната банка на Съединени американски щати, описа още Стоянов. Така страната ни е изгубила от рента, вместо да печели по 1,5 на 100, както предвиждаше държавното решение от 2020 година Прехвърлянето им е трябвало да се утвърди от Народното събрание, като трима министри до момента са го желали, само че то по този начин и не се случило, изясни Стоянов.

Съединени американски щати да дадат пролонгация на България до 15 декември за приемането на договорите за вторите 8 F-16, е изискал още министърът. Офертата за тях е на стойност 1,320 милиарда $ и е годна до 1 ноември. Липсата на парламент обаче ще затрудни утвърждението ѝ в този период.

България ще търси изтребители, които да вземе на лизинг от друга страна, макар че към този момент договаря за ремонт на МиГ-29 в Полша, изясни още Стоянов. Той към този момент е изпратил запитвания до няколко страни за задачата, само че не изясни кои. Бившият министър Драгомир Заков също водеше такива договаряния, като в края на месеца разгласи, че най-напредналите са със Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР